Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

Nošenjem bijele misijske narukvice s natpisom „igra" želi se osvijestiti da je igra najvažniji dječji posao i temelj sretnog djetinjstva.

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada, koji je 2002. proglasila Međunarodna organizacija rada. Prema podacima, trenutačno je više od 218 milijuna djece u dobi od 5 do 14 godina prisiljeno raditi. Djeca su izložena najgorim oblicima rada, kao što je ropstvo, obavljanje teških fizičkih poslova, rad u opasnim uvjetima i sudjelovanje u oružanim sukobima. Djeca nemaju mogućnost pohađanja škola, a krše se njihova temeljna prava i slobode, kao što su sloboda kretanja i izražavanja. Često su i fizički ili psihički zlostavljana i doživljavaju različite emocionalne traume. U mnogim slučajevima, takva djeca žive u izolaciji i nemaju mogućnost bijega, rade bez plaće ili uz minimalnu plaću i bez kontrole financija. Zbog toga što rade iznad svojih fizičkih mogućnosti, ugroženo je njihovo zdravlje i njihova sigurnost.
Najveći broj djece radi na području Azije i Tihog oceana, no dječji rad prisutan je i u mnogim industrijskim i bogatijim zemljama. Djeca rade u svim gospodarskim granama, a najviše u poljoprivredi, industriji i uslužnim djelatnostima. Navedeni poslovi često su opasni, a svake se godine nekoliko tisuća djece ozlijedi ili razboli. Nažalost, takve ozljede često imaju i smrtne posljedice.
Papinska misijska djela diljem svijeta već 175 godina zagovaraju dječja prava. U Hrvatskoj je prošle godine pokrenuta akcija „Snaga riječi koja mijenja svijet". Nošenjem bijele misijske narukvice, na kojoj je natpis „igra", želi se osvijestiti da je igra najvažniji dječji posao i temelj sretnog djetinjstva, a djeca postaju solidarna sa svojim vršnjacima u misijskim zemljama.
Ne zaboravimo da svaka promjena kreće od nas samih i zato nosimo bijelu misijsku narukvicu s natpisom „igra" i darujmo svoj prilog za pomoć djeci u misijskim zemljama, pozivaju Papinska misijska djela.
Više informacija o tome kako pomoći djeci dostupno je na poveznici www.misije.hr

datum 12.6.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Želimo i molimo Gospodina da kroz čitavu sljedeću godinu nad nama bdije njegov blagoslov!
Trenutno u programu: 08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa
Sljedeće u programu: 08:40 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bogatiji smo za jedan dan

Ti i ja, nas dvojica bogatiji smo za jedan dan - Ti jer ljubiš, a ja, jer sam ljubljen.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora