Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Svetkovina BDM Snježne u Karlovcu

Svetkovina BDM Snježne u Karlovcu

Misna slavlja predvodio je vlč. Mladen Horvat, župnik župe Naše Gospe kraljice Hrvata u Torontu

Zaštitnicu župe i svetkovinu Blažene Djevice Marije Snježne proslavili su u nedjelju 5. kolovoza župljani istoimene župe na Dubovcu u Karlovcu. Misna slavlja predvodio je dr. Mladen Horvat, župnik župe Naše Gospe kraljice Hrvata u Torontu i profesor biblijskih znanosti na više kanadskih učilišta, u Nacionalnom svetištu svetog Josipa i u župnoj crkvi BDM Snježne na Dubovcu. Naime, župna crkva nalazi se na dubovčkom brežuljku te se do nje može doći samo pješice. A na području spomenute župe nalazi se Nacionalno svetište u kojem se slave i sve župne svetkovine. Stoga su se mise slavile i u župnoj crkvi BDM Snježne i u Nacionalnom svetištu svetog Josipa.
U homilijama nadahnutim svetkovinom Gospe Snježne i biblijskim čitanjima osamnaeste nedjelje kroz godinu, dr. Horvat istaknuo je da kad gledamo naš religiozni život primjećujemo da postoji svakodnevnica i izvanredni trenuci života. Svi smo mi u našem životu iskusili, barem koji dolazimo u crkvu, nešto izvanrednoga, to izvanredno slavimo upravo u današnjoj svetkovini Gospe Snježne. Naime, prisjećamo se događaja kada je u Rimu po predaji Crkve u kolovozu pao snijeg na jednom od rimskih brežuljaka. Taj izvanredni događaj potaknuo je papu da izgradi crkvu u čast Djevice Marije. Danas upravo slavimo posvetu crkve Svete Marije Velike u Rimu.
Svima nam se pitati, postoji li i u mojem životu nešto izvanredno što bi mu dalo smjer, jer mnogi se ljudi opravdavaju da ne dolaze u crkvu i nisu vjernici jer im se ništa takvoga nije dogodilo po čemu bi mogli zaključiti da Bog postoji. Pa u tome i jest problem, da nitko od nas, ako nismo doživjeli nešto izvanrednoga, ne možemo izdržati čitav život dolaziti i posvetiti nedjeljno prijepodne Bogu. Neki se, pak, drže tradicije, te iz tradicije povremeno dolaze u crkvu. Međutim, u svakidašnjem životu, ako ta tradicija nije živa, ona gubi snagu i ne može biti životni orijentir.
Upravo zato hodočašća na koja odlazimo, skrušena i dobro pripremljena ispovijed, boravak u svetištima ili svetim prostorima, sva ta sveta mjesta i sveta vremena postaju izvanredni događaji na kojima i u kojima čovjek nešto doživi. Naš boravak u takvim mjestima i događajima ostaju izvor snage za naš svakidašnji život, za život svakoga dana, o kojima govore čitanja osamnaeste nedjelje kroz godinu. Susrećemo Izraelce koji su putovali iz egipatskog ropstva u slobodu obećane zemlje. Putovali su kroz pustinju. Zanimljivo da život s Bogom ne vodi uvijek ravno i ne vodi uvijek kroz predjele gdje ima puno vode, istaknuo je dr. Horvat te kazao kako nekad Bog dovede čovjeka i u pustinju, gdje se živi skromno. Upravo je to bio put za Izraelce do obećane zemlje. Čovjek današnjice htio bi pak odmah sve imati, „htjeli bi biti kao na Zapadu" zadužiti se s kreditima, okružiti se materijom, misleći da će tako postići sreću. Zašto bi uopće dolazio na misu, nitko mu to neće platiti. Na taj način gubimo povezanost s Bogom u svakidašnjem životu, kazao je propovjednik.
Ako želimo da nas Bog hrani, tada moramo korak po korak mijenjati mentalitet svakidašnjega života, od onoga: „ne isplati se raditi... nek mi drugi kavu kuha" prema novom mentalitetu: „Bože, što mi danas daješ za jelo?" Potrebno je ne povoditi se za nekim modernitetom samo zato što je to moderno, „ništa se ne isplati", dok zemlja oko mene stoji neobrađena, nepokošena, neuređena. Rad na zemlji može postati pustinja mojega života. Svima nam se neprestano propitivati: „Bože, što je ono što mi Ti danas daješ, s čime me danas želiš nahraniti?" To je ono što molimo u Očenašu - „kruh naš svagdanji daj nam danas". I upravo tu sliku kruha, a kruh je nešto što jedemo tri puta na dan, Isus uzima da bi nam rekao, kao što je potreban kruh za tjelesni život, tako je potrebno moje Tijelo, tako sam potreban ja vama za duhovni život, za život vječni, ustvrdio je dr. Horvat. Kruh koji ćemo blagovati ovdje s oltara, jest nešto što daje novu spoznaju da čitav svoj život, od početka do kraja, počinjemo živjeti drukčije. Ne smeta te više što imaš auto kakav imaš, počinješ primjećivati ljepotu izlaska sunca, ljepotu svježine, spoznaješ da je priroda lijepa kada se zeleni, kada dođe jesen ili snijeg prekrije sav ovaj prekrasni krajolik i kada u tome počinješ uživati, tada počinješ voljeti svoj narod, svoju zemlju - domovinu koju ti je Bog dao. Tada tvoje hrvatstvo nije samo u pjevanju pjesama i mahanju zastavama, tada ti znaš - to je mjesto gdje ja pripadam. Stoga otvorimo oči jer nisu stvari uvijek onakve kakve nam se prezentiraju. Otvorimo oči, primimo Isusa i Njegov kruh da bismo vidjeli cjelinu stvarnosti, zaključio je dr. Horvat.

datum 7.8.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Radio Marija 22. veljače 2019. godine slavi dvadeset i drugi rođendan.
Trenutno u programu: 08:45 Glazba
Sljedeće u programu: 09:00 Nadom nošeni - tema: Anksioznost; gošća: Ana Baotić Bisharat, dr. med. - Ivka Malkoč Bastašić

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bogatiji smo za jedan dan

Ti i ja, nas dvojica bogatiji smo za jedan dan - Ti jer ljubiš, a ja, jer sam ljubljen.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora