Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Stručno usavršavanje odgojitelja Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu

Stručno usavršavanje odgojitelja Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu

Seminar za odgojitelje predvodio i animirao vlč. mr. Đuliano Trdić, svećenik Riječke nadbiskupije, liječnik i magistar dubinske psihologije.

Na inicijativu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matije Pavlakovića, održao se u razdoblju „slobodnog vikenda" za sjemeništarce od 23. do 25. veljače seminar za odgojitelje te ustanove koji je predvodio i animirao vlč. mr. Đuliano Trdić, svećenik Riječke nadbiskupije, liječnik i magistar dubinske psihologije, član Svećeničkog bratstva Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina te voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije koje djeluje na području Kvarnera od kolovoza 2017. godine. Dvodnevnom stručnom skupu pridružila se, na poziv rektora sjemeništa, i prof. Ljuba Duvnjak, ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu.
Ideja za realizaciju ovakvog skupa iznikla je na formacijskom susretu animatora za duhovna zvanja HBK i BK BiH u Gromiljaku pored Sarajeva, kroz razgovor rektora s dr. Sandom Smoljo, voditeljicom Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije te profesoricom dubinske i kliničke psihologije na KBF-u u Sarajevu koja je zadužena za praćenje bogoslova u njihovu psihofizičkom rastu i razvoju tijekom filozofsko-teološkog obrazovanja i uže pripreme za svećeničku službu, kako bi sličan „projekt praćenja" kandidata za duhovna zvanja primijenili i na dječake adolescentske dobi koji jednoga dana imaju želju postati svećenici.
Tema dvodnevnog stručnog skupa odnosila se na odgojne pristupe i etape kod adolescenata, s posebnim naglaskom na kandidate za duhovno zvanje srednjoškolskog uzrasta koji se iz daljega pripremaju za svećeništvo i put prema bogosloviji.
Kroz zanimljiva predavanja, radionice, filmove, debatne klubove i sučeljavanje mišljenja obrađene su, između ostaloga i sljedeće teme: afektivna zrelost, antropologija kršćanskog poziva, gubitak figura autoriteta kod mladih danas, izazovi virtualnog svijeta u XXI. stoljeću, kako odgojiti volju kod adolescenata te odnosi strukturalne i nestrukturalne homoseksualnosti u periodu mladenaštva i zrelosti osobe.
Uz radni dio susreta, okupljeni odgojitelji sudjelovali su i na svakodnevnim misnim slavljima, euharistijskom klanjanju za nova duhovna zvanja, a kroz međusobno druženje razmjenjivali su s voditeljem susreta osobna iskustva, poteškoće, radosti i nadanja u procesu odgoja osoba adolescentske dobi.
Na taj način odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu pozitivno su odgovorili na dokument Kongregacije za kler iz 2017. godine pod naslovom: „Dar svećeničkog zvanja. Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis" koji donosi temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i obrazovanju, a u broju 23. spominje važnost i zahtjevnost formatorske službe unutar izazova mladenačke dobi (adolescencija) te traži permanentnu izobrazbu formatora u malim sjemeništima.

datum 26.2.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Evo Djevica će začeti i roditi Sina i nadjenut će mu ime Emanuel – s nama Bog!
Trenutno u programu: 11:15 Glazba
Sljedeće u programu: 11:35 Vijesti iz riječke nadbiskupije - Helena Anušić

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hoću li i ja u raj?

Hoću li i ja u raj? Htio bih, a’ sve se bojim, jer tamo će biti slava i sjaj,a ja na niskom stojim.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora