Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Spomen na utamničene svećenike u Staroj Gradiški

Spomen na utamničene svećenike u Staroj Gradiški

11. travnja u Staroj Gradiški požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je spomen na svećenike.

U predvečerje Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika, 11. travnja u Staroj Gradiški požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je spomen na svećenike koji su bili utamničeni u starogradiškom zatvoru i na druge nedužne žrtve toga logora, među njima i one koji su tamnovali tijekom Domovinskog rata.
Program je počeo kod Memorijala s vanjske strane apside nove župne crkve Sv. Mihaela Arkanđela pred velikim mozaikom uskrslog Krista te ispisanim imenima više od 250 svećenika utamničenika. U uvodnoj riječi biskup je podsjetio na progone, ponižavanje i zatvaranje svećenika u starogradiškom zatvoru za vrijeme komunističke vladavine, koji su započeli ubojstvom starogradiškog župnika Ferde Maretića 1945. Kazao je okupljenim svećenicima Novogradiškoga dekanata na čelu s dekanom Željkom Volarićem da je njima na poseban način povjerena plemenita zadaća čuvati u Staroj Gradiški spomen na trpljenje velikog broja progonjene braće svećenika. Svi nazočni uputili su Isusu Kristu molitvu za progonjene i zatvarane svećenike a zatim su u procesiji krenuli u crkvu gdje je biskup  predvodio euharistijsko slavlje.

Biskup je pozvao nazočne da se odupru napasti u svećeničkim progoniteljima vidjeti samo zlo koje su počinili, a previdjeti u njima osobe koje je Bog stvorio i kojih se unatoč počinjena zla nikada ne odriče, nego ih poziva na obraćenje. Zamolio je Boga saveza da utamničenim svećenicima i njihovim progoniteljima daruje puninu svoga života, a sudionike slavlja pozvao da ih se ne spominju samo jednom godišnje, nego  ih svaki dan uključe u svoje molitve.

Na svršetku mise biskup je potaknuo nazočne da Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika provedu u molitvi, postu i žrtvi za sve ono zlo koje je ostavilo teške tragove na našim prostorima. Zahvalio je svećenicima  što su sudjelovanjem u ovom slavlju iskazali pošast progonjenoj subraći, zahvalio je starogradiškim župljanima na čelu sa župnikom na svemu što redovito nastoje ostvarivati kao vjernici u posebnim okolnostima života, a pjevačima iz Davora za predvođenje liturgijskog pjevanja.


datum 12.4.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Slaveći Marijinu proslavu na nebu, radujemo se što nam pomaže na zemaljskom hodočašću.
Trenutno u programu: 04:30 Nadom nošeni (R) - tema: Epilepsija; gošća: prof. dr. sc. Željka Petelin Gadže, dr. med., spec. neurolog - s. Augustina Barišić
Sljedeće u programu: 05:15 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora