Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata

Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata

Susret je održan prigodom blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu u nedjelju 12. svibnja.

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. dr. Petar Popović, svećenik Porečke i Pulske biskupije, pitomac Zavoda i asistent na katedri crkvenoga prava Papinskog sveučilišta Svetoga križa u Rimu u zajedništvu s oko 30 svećenika. Na misi su bili, uz ostale, Neven Pelicarić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji te drugi diplomatski djelatnici.

U prvome dijelu homilije dr. Popović u kratkim crtama osvrnuo se na lik studenta u Rimu, ističući sve poteškoće s kojima se u takvim okolnostima osoba može susresti, od zamke da bude vječni turist u Vječnome Gradu i ne ispuni misiju na koju je poslana, do odgovornoga vršenja povjerenih dužnosti. Povlačeći paralelu s Isusovom kušnjom u pustinji, vlč. Popović naglasio je da svaki kršćanin može biti kušan od strane Đavla na područjima na kojima je bio kušan i sam Gospodin te da je najvažnije stavljati svoje pouzdanje u Božje ruke čak i kada ne osjećamo njegovu prisutnost. „Studij u Rimu je vrijeme u kojem kušamo naša brojna ograničenja – gdje smo često dovedeni do krajnjih granica naših sposobnosti, često suočeni sa stvarima za koje osjećamo kako nas nadilaze. Sigurno je svatko od nas bio u napasti teško prepoznati Kristovu prisutnost u naporima studija, živjeti ovaj napor oslonjeni samo na svoje snage. Možda je netko doživio prve, nazovimo ih tako, „duhovne metke” ili „udarce” u svom svećeničkom, redovničkom ili laičkom pozivu upravo ovdje u Rimu. Možda je netko od nas ovdje živio razdoblja u kojima je osjećao da mu se tlo i sve sigurnosti izmiču pod nogama.“

U drugom dijelu homilije, oslanjajući se na Riječ Božju, vlč. Popović istaknuo je važnost toga da budemo svjesni trajne Božje prisutnosti u našem životu i u svim prilikama i izazovima života, jer On je pastir dobri koji je „sutrpio“ s nama, i da je prevažno osluškivati njegovu Riječ kroz koju ćemo upoznati Njegovu volju i tako zaslužiti vječni život. „Zbog toga možemo ‘slušati glas njegov’ više nego glas svijeta – koji nam ponekad govori kako je sve besmisleno, više nego glas naših misli, dojmova, osjećaja, pa čak i razuma koji se, kako kaže Ivan Pavao II. u enciklici Fides et Ratio, može i sam nasukati i imati iskustvo racionalnog promašaja pred situacijama križa (n. 23)“, istaknuo je vlč. Popović.
Na kraju mise rektor Zavoda don Bože Radoš zahvalio je vlč. Popoviću na predvođenju euharistijskoga slavlja i na upućenim riječima te pozvao sve na prigodni domjenak i druženje u zavodske prostorije. Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti zbor Hrvatske crkve sv. Jeronima na čelu s orguljašem mo Josipom Vidasom, svećenikom Krčke biskupije, a liturgijom su kao ceremonijari ravnali vlč. Marko Škraba i vlč. Bojan Ivešić, svećenici Vrhbosanske nadbiskupije.


datum 13.5.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Sveta Ano i Joakime, hvala vam za najljepši dar i uzor majčinstva, Mariju, Isusovu i našu majku!
Trenutno u programu: 18:35 Glazba
Sljedeće u programu: 18:50 Hrvatski program Radio Vatikana

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora