Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Pohod “Ad limina apostolorum” hrvatskih biskupa

Pohod “Ad limina apostolorum” hrvatskih biskupa

Hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici priređuje u Rimu nekoliko zanimljivih kulturno-znanstvenih događanja.

U utorak 13. studenog priređuje znanstveni skup na temu “Bogu, na vlastitom jeziku”, na kojem će stručnjaci raspravljati o hrvatskoj liturgiji kao jedinoj iznimci u odnosu na latinsku zapadnu “rimsku” liturgiju tijekom 1200 godina. Nakon znanstvenog skupa, koji će se održati na Papinskom orijentalnom institutu (Pontificio Istituto Orientale), pored bazilike Svete Marije Velike, u Muzeju bazilike bit će otvorena izložba pod istim nazivom. Oba događanja suorganiziraju Staroslavenski institut iz Zagreba i Hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici.
Istoga dana u prostorijama Mađarske akademije u Rimu, koja se nalazi u palači Falconieri, održat će se znanstveni skup o hrvatskom humanistu Faustu Vrančiću, pod nazivom „Faust Vrančić u kontekstu europske baštine“.
Nakon predavanja u prostoru ove mađarske ustanove bit će otvorena istoimena izložba, na kojoj će biti izloženi modeli Vrančićevih izuma, kao i njegova književna, jezična i teološka djela. Uz spomenuto veleposlanstvo i veleposlanstvo Mađarske pri Svetoj Stolici, skup suorganiziraju Tehnički muzej iz Zagrebu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica iz Zagreba i HAZU.
U subotu 17. studenog u Bazilici Svete Marije Velike održat će se svečana misa na staroslavenskom jeziku, koju će u zajedništvu sa svim hrvatskim biskupima za završetku posjeta “ad limina apstolorum” predvoditi zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Nakon euharistijskog slavlja, otkrit će u krstionici bazilike ploču koja je isklesana na glagoljici te na hrvatskom i talijanskom jeziku. Na ploči se navodi kako je upravo na oltaru Svete Marije Velike papa Hadrijan II., slaveći misu zajedno sa svetom braćom Konstantinom Ćirilom i Metodom, položio na oltar liturgijske knjige na starocrkvenoslavenskom jeziku i tako odobrio njihovu uporabu u liturgiji. U organizaciji Hrvatskog veleposlanstva ploču postavlja „zahvalan hrvatski narod“, očitovan u njegovim najvišim institucijama: Hrvatskom Saboru i HAZU.
U ponedjeljak 12. studenog biskupi će nakon mise na grobu Sv. Petra otvoriti ploču-zahvalnicu za sva djela papa i Svete stolice za hrvatski narod. Ploča će biti na latinskom.
U prigodi svetkovine sv. Nikole Tavelića i Dana hrvatskih rimskih studenata u nedjelju 11. studenog nakon večernje mise u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima Ženske klape iz Dubrovnika “Anfora” nastupit će s bogatim programom.


datum 6.11.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Uz mjesec travanj piše Vam p. Stjepan Fridl, glavni urednik.
Trenutno u programu: 14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
Sljedeće u programu: 15:00 Molitva Benedikta XVI. za život

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora