Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Nuncij Eterović u rodnoj župi zahvalio za 20. obljetnicu biskupstva

Nuncij Eterović u rodnoj župi zahvalio za 20. obljetnicu biskupstva

Svečanu misu zahvalnicu 11.kolovoza u Pučišćima predvodio je nadbiskup Nikola Eterović, papinski nuncij u Berlinu.

 Uz nadbiskupa suslavili su hvarski biskup Petar Palić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, pučiški župnik mr. Pavao Gospodnetić i pristigli svećenici. Na misi je pjevao pučiški zbor Sv. Jeronima kojim je ravnala s. Danijela Mihić, dok su u pripjevnom psalmu sudjelovala djeca i mladi iz župe predvođeni Nikolinom Jakovčević.„Svaka sveta misa najveća je zahvala Gospodinu na svim dobrima koja smo od njega primili. Tako i ja, draga braćo i sestre, dragi moji Pučišćani, želim zahvaliti Gospodinu zajedno s vama na 20. obljetnici biskupske službe”, rekao je nadbiskup, pozdravljajući vjerničko mnoštvo koje se okupilo na slavlje. Uvodeći u homiliju istaknuo je da želi misom zahvalnicom želi zahvaliti Bogu za sve darove koje je primio u tijeku 20 godina biskupske službe. „Ne zahvaljujem samo u svoje osobno ime, nego i u vaše, jer vi ste dio svetoga Božjega naroda, vi ste zajednica iz koje sam potekao i s kojom sam stalno u kontaktu, iako sam već 40-tak godina po svijetu. Povezuje nas i molitva, kako naša zajednička, tako i ona s našima koji su nam prethodili, koji su umrli te se u vjeri nadamo da s Neba mole zajedno s nama”, rekao je nadbiskup Eterović, najavivši da će misu zahvalnicu slaviti za sve vjernike, žive i preminule, a posebno za one koji su sudjelovali u radosti njegova biskupskoga ređenja. „Danas ne slavim samo ja 20 godina moga biskupskoga služenja; u taj ste događaj uključeni i svi vi. Kao što je svećenik uzet iz naroda i poslan narodu, tako ni biskup ne može djelovati sam bez povezanosti s narodom. Ovdje su moji korijeni, ovdje je dio naroda s kojim sam povezan u vjeri, nadi i ljubavi”, istaknuo je, uz ostalo, nadbiskup, pozvavši vjernike na zahvalnost Gospodinu na daru vjere. Ohrabrio je okupljene vjernike da se ne boje ni u današnjemu složenom svijetu i različitim teškim situacijama djelovati Bogu na slavu i služiti.

Osvrnuvši se na godine biskupstva, posebno je izdvojio važnije naglaske iz biskupskoga služenja. Istaknuo je tako svoje djelovanje u Ukrajini na službi apostolskoga nuncija. „Bilo je to vrijeme izgradnje i obnove nakon velikog razaranja, duhovnog i materijalnog, za vrijeme duge komunističke vladavine u Sovjetskom Savezu”, prisjetio se nadbiskup, naglasivši da u Ukrajini postoje katolici latinske i istočne tradicije. „Ukrajinska grkokatolička Crkva bila je ukinuta, a sva njezina imanja i dobra bila su administrativnim mjerama predana Ruskoj pravoslavnoj Crkvi. Nakon slobode i grkokatolici su zadobili pravo javnosti te su počeli obnavljati ustanove i crkve”, pojasnio je nadbiskup Eterović.

Posebno se osvrnuo na apostolsko putovanje pape Ivana Pavla II. u Ukrajinu, ustvrdivši da je ono bilo složeno, i vjerski i politički. „Ruska pravoslavna Crkva bila je protiv toga posjeta pape Ukrajini jer je zastupala pravo na teritorij Ukrajine”, pojasnio je nadbiskup, prisjetivši se kako je tada ukrajinski predsjednik osobno razgovarao s ruskim i kako ga je obavještavao o tijeku priprema za taj papin pohod te je na taj način, kako je rekao, politička dimenzija bila neutralizirana. „Bio je to jedan od velikih događaja u povijesti ukrajinskoga naroda, slavenskoga naroda koji nam je vrlo blizak i po kulturi i povijesnim poteškoćama”, primijetio je nadbiskup.

 

Govoreći o drugom razdoblju biskupske službe, naglasio je svoje djelovanje kao tajnika Sinode biskupa u Rimu. „Imao sam čast i milost služiti izbliza trojici papa, Ivanu Pavlu II. koji me je imenovao na tu službu, zatim Benediktu XVI. i šest mjeseci papi Franji. Biskupska sinoda važno je tijelo u Katoličkoj Crkvi na kojoj se predstavnici mjesnih Crkava okupljaju kako bi razmatrali o važnim pitanjima Crkve u suvremenom svijetu i dali smjernice, pa i savjete, papi u upravljanju Crkvom”, istaknuo je, između ostaloga, mons. Eterović, podsjetivši da je za njegove službe održano pet biskupskih sinoda. Na kraju se ukratko osvrnuo i na službu apostolskog nuncija u Njemačkoj gdje se nalazi od 2013. godine. Pojasnio je da su prema vjeroispovijesti u Njemačkoj katolici većina s 23 milijuna, dok protestanata ima oko 22 milijuna. Ustvrdio je da je Katolička Crkva u Njemačkoj vrlo dobro socijalno angažirana te u različitim ustanovama Katoličke Crkve djeluje više od 700.000 radnika.


www.ika.hr

 

 


datum 12.8.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Tko s Bogom prijateljuje i sam postaje svet, plemenit i mirom ispunjen.
Trenutno u programu: 08:00 Svetac dana - Prikazanje BDM – Gospa od Zdravlja
Sljedeće u programu: 08:05 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hostija – izvor snage, ljubavi i milosrđa

iz Dnevnika sv. Faustine Kowalske.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora