Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Nagovor zagrebačkoga nadbiskupa metropolita kardinala Josipa Bozanića

Nagovor zagrebačkoga nadbiskupa metropolita kardinala Josipa Bozanića

Euharistijsko slavlje u povodu 10. obljetnice uspostave Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, Đakovo, 11. listopada 2018. godine.

 Draga braćo i sestre!

Na poticaj vašeg nadbiskupa metropolita Đure, rado vam se obraćam u ovoj predivnoj Strossmayerovoj katedrali, u posebnoj prigodi današnjega slavlja, kao nekadašnji metropolit i ovog dijela tada prostrane Hrvatsko-slavonske crkvene pokrajine.

Danas, na 56. godišnjicu početka Drugoga vatikanskog ekumenskog koncila i na dan nebeskog spomena svetog Ivana XXIII. – pape Koncila, a za Koncil sveti papa Ivan Pavao II. napisao je da je to bila velika milost koju je Crkva dobila u 20. stoljeću (usp. Novo millennio ineunte, 57), u ovom slavlju srdačno pozdravljam: nadbiskupa mons. Gallaghera, koji nas po svojoj službi u Rimu posebno povezuje s papom Franjom, zatim apostolskog nuncija u Hrvatskoj mons. Pinta, našeg domaćina pastira Crkve Đakovačko-osječke, mons. Đuru, prvog metropolita crkvene pokrajine Đakovačko-osječke, nadbiskupa u miru Marina, biskupe sufraganskih biskupija mons. Antuna požeškog i mons. Đuru srijemskog, sve nazočne nadbiskupe i biskupe, svećenike i bogoslove, redovnike i redovnice, te sav puk Božji ovdje sabran.
Ovdje, u metropolitanskom sjedištu u Đakovu, radosna srca danas čestitam 10. obljetnicu postojanja ove najmlađe hrvatske crkvene pokrajine.
S radošću mogu posvjedočiti da smo mi biskupi naše tadašnje Hrvatsko-slavonske metropolije na svojim sastancima u više navrata o tome odgovorno raspravljali i svesrdno se zauzeli za Đakovačko-osječku metropoliju, koju je 18. lipnja 2008. godine uspostavio papa Benedikt XVI., a koja je pružila preduvjete za bolje djelovanje Katoličke Crkve u istočnom dijelu Hrvatske i uopće u hrvatskom narodu na tim prostranim slavonskim i srijemskim ravnicama. Kada se Crkva bolje organizira u jednom svom dijelu, raste i jača milosno zajedništvo opće Crkve.
Draga braćo i sestre, dopustite mi da u ljepoti ovoga našega crkvenog zajedništva spomenem još jednu godišnjicu. Naime, na današnji dan, 11. listopada, prije 72 godine, na komunističkom sudu u Zagrebu, u montiranom procesu, izrečena je sramotna presuda zagrebačkom nadbiskupu i tada našem zajedničkom metropolitu kardinalu Alojziju Stepincu i time je započeo mučenički križni put našega Blaženika.
Vi ste, dragi vjernici Đakovačko-osječke nadbiskupije, predvođeni vašim pastirima, 3. ožujka ove godine, zahvalili Bogu za svjedočanstvo svetosti blaženoga Alojzija kada ste u velikom broju hodočastili na Stepinčev grob u Zagreb te u zagrebačkoj prvostolnici molili njegov zagovor i nebesku pomoć.
I to potvrđuje blaženikovo proroštvo: »Savjest mi je čista i budućnost će pokazati da sam bio u pravu« (Stepinčevo završno obraćanje na sudu, 8. listopada 1946.).
Blaženi Alojzije je i za nas danas jasno uporište kako izdržati i ostati u vlastitoj Domovini. Molimo ga za naše obitelji, posebno za djecu i mlade, molimo za boljitak života u našoj plodnoj Slavoniji.
Sve vas, draga braćo i sestre, preporučujem nebeskom zagovoru Presvete Bogorodice Marije, svetog Petra prvaka apostola i blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka čiste savjesti. Amen.

IKA
 

datum 11.10.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
O kućo zlatna, o Zvijezdo mora, ostani burnim nad morem našim Ti majko od milosti!
Trenutno u programu: 07:30 Molitva - Jutarnja
Sljedeće u programu: 07:45 Upoznajmo Bibliju

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora