Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Nadbiskup Gallagher s predstavnicima drugih vjeroispovijesti u RH u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu

Nadbiskup Gallagher s predstavnicima drugih vjeroispovijesti u RH u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu

U sklopu trodnevnoga posjeta Hrvatskoj tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher u popodnevnim satima 10. listopada u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu susreo se s predstavnicima drugih vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj.

 U sklopu trodnevnoga posjeta Hrvatskoj tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher u popodnevnim satima 10. listopada u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu susreo se s predstavnicima drugih vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj.

Pozdravni govor nadbiskupa Gallaghera prenosimo u cijelosti:

Dragi prijatelji, osobito mi je drago što mi je prilikom mog posjeta Hrvatskoj pružena ova prigoda da se susretnem s vama i izrazim svoju zahvalnost na vašoj nazočnosti. U znak iskrene zahvalnosti Njegovoj Ekselenciji mons. Antunu Škvorčeviću, požeškom biskupu i predsjedniku Vijeća HBK za ekumenizam i međureligijski dijalog, na riječima dobrodošlice koje mi je uputio, čast mi je i zadovoljstvo prenijeti svima vama srdačne pozdrave pape Franje.

Vjerujem da nam ovaj trenutak susreta može također dati kratku prigodu usporediti žurnost potrebe koju svi mi osjećamo, danas više nego ikad: da se međusobno upoznamo i prihvatimo jedni druge, bez obzira na razlike, u dubokom duhu međusobnog poštovanja i razumijevanja, da iskreno razgovaramo o zajedničkom radu na zajedničkim ciljevima koji za svrhu imaju dobrobit čovječanstva, promicanje moralnih vrijednosti, priznavanje dostojanstva čovjeka – što je preduvjet za poštovanje ljudskih prava – stoga, na prvom mjestu, odbacivanje bilo kojeg oblika nasilja nad čovjekom; promicanje vrijednosti života, mira i slobode, društvene pravde, pomirenja.

Riječ je o zajedničkom radu na uklanjanju zala koji danas pogađaju čovječanstvo te se možemo nadati da ćemo uspjeti olakšati rad ljudima dobre volje, koji su potaknuti dubokim religioznim duhom.

U tom je smislu dijalog među religijama bitan i neophodan, u službi općeg dobra. Riječ je, stoga, da ga, u redovnu, svakodnevnu realnost unesemo u odnose među religijama i vjeroispovijestima. U neumornom učenju pape Franje, ekumenski i međureligijski dijalog obično se uvrštava u kategoriju susreta, kao poticaj za izgradnju mostova a ne zidova.

Nekoliko dana nakon početka Njegova pontifikata želio je u Rimu upoznati predstavnike kršćanskih Crkava, crkvenih zajednica i ostalih religija kojima je rekao: ,,Katolička Crkva svjesna je značaja promicanja prijateljstva i poštovanja muškaraca i žena različitih vjerskih tradicija – to želim ponoviti: promicanje prijateljstva i poštovanja muškaraca i žena različitih vjerskih tradicija” (v. Susret s predstavnicima kršćanskih Crkava, crkvenih zajednica i s predstavnicima ostalih religija, Sala Clementina, srijeda, 20. ožujka 2013. godine).

Za Papu ,,dijalog prijateljstva” ne podrazumijeva ništa površno niti je stvar puke pristojnosti. Riječ je o ,,nužnom uvjetu za mir u svijetu i zato je to obveza za kršćane kao i za ostale vjerske zajednice” (Evangelii gaudium 250). Međureligijski kulturološki kontekst koji izdvaja Hrvatsku je tlo pogodno za produbljivanje ,,dijaloga prijateljstva” kojeg različite vjerske zajednice mogu koristiti u stvaranju međusobnih odnosa temeljenih na uzajamnom povjerenju, dijeljenju i solidarnosti.

U mjeri u kojoj je dubok dijalog – tamo gdje se uspostavlja odnos prijateljstva, zahvaljujući ne samo načelu da dijalog pomaže da se međusobno upoznamo, već i da ukoliko se poznajemo, bolje razgovaramo – znat će se prihvatiti ne samo usklađenost, koja je glavni izvor uvažavanja dobrog, prisutnog u različitim vjerskim zajednicama, već i isto tako, potpuno pošteno i iskreno, uvažavanja i razlika. Upravo nam one dopuštaju ne samo pojasniti i rasvijetliti uvjerenja vlastitih vjera svakog religijskog vjerovanja, već i bolje razumjeti stav drugog, koji je često iskrivljen predrasudama i nesporazumima, na način da ga poštujemo kao izraz njegove slobode savjesti. Želja mi je da se dijalog medu vjerskim zajednicama u Hrvatskoj nastavi na istoj valnoj duljini kako bi među vama mogao ojačati mrežu odnosa, izgrađenu na humano-kulturološkim pretpostavkama i na međusobnoj namjeri obogaćivanja odnosa, koja sve više potiče međusobno poštivanje i poznavanje i otvara put suradnje u promicanju ljudskog dobra.“

U 18 sati mons. Gallagher će na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održati predavanje o temi „20 godina od ratifikacije ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima”. Predavanje je otvoreno za javnost.

Sutra će se nadbiskup Gallagher u sjedištu HBK u Zagrebu susresti s hrvatskim biskupima u sklopu njihova 57. plenarnog zasjedanja. Istoga dana u Đakovu će predvoditi misu zahvalnicu u povodu proslave 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

IKA


datum 10.10.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Radio Marija je dar Neba za Crkvu!
Trenutno u programu: 04:15 Glazba
Sljedeće u programu: 06:00 Anđeo Gospodnji

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora