Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Nadbiskup Gallagher s predstavnicima drugih vjeroispovijesti u RH u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu

Nadbiskup Gallagher s predstavnicima drugih vjeroispovijesti u RH u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu

U sklopu trodnevnoga posjeta Hrvatskoj tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher u popodnevnim satima 10. listopada u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu susreo se s predstavnicima drugih vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj.

 U sklopu trodnevnoga posjeta Hrvatskoj tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher u popodnevnim satima 10. listopada u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu susreo se s predstavnicima drugih vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj.

Pozdravni govor nadbiskupa Gallaghera prenosimo u cijelosti:

Dragi prijatelji, osobito mi je drago što mi je prilikom mog posjeta Hrvatskoj pružena ova prigoda da se susretnem s vama i izrazim svoju zahvalnost na vašoj nazočnosti. U znak iskrene zahvalnosti Njegovoj Ekselenciji mons. Antunu Škvorčeviću, požeškom biskupu i predsjedniku Vijeća HBK za ekumenizam i međureligijski dijalog, na riječima dobrodošlice koje mi je uputio, čast mi je i zadovoljstvo prenijeti svima vama srdačne pozdrave pape Franje.

Vjerujem da nam ovaj trenutak susreta može također dati kratku prigodu usporediti žurnost potrebe koju svi mi osjećamo, danas više nego ikad: da se međusobno upoznamo i prihvatimo jedni druge, bez obzira na razlike, u dubokom duhu međusobnog poštovanja i razumijevanja, da iskreno razgovaramo o zajedničkom radu na zajedničkim ciljevima koji za svrhu imaju dobrobit čovječanstva, promicanje moralnih vrijednosti, priznavanje dostojanstva čovjeka – što je preduvjet za poštovanje ljudskih prava – stoga, na prvom mjestu, odbacivanje bilo kojeg oblika nasilja nad čovjekom; promicanje vrijednosti života, mira i slobode, društvene pravde, pomirenja.

Riječ je o zajedničkom radu na uklanjanju zala koji danas pogađaju čovječanstvo te se možemo nadati da ćemo uspjeti olakšati rad ljudima dobre volje, koji su potaknuti dubokim religioznim duhom.

U tom je smislu dijalog među religijama bitan i neophodan, u službi općeg dobra. Riječ je, stoga, da ga, u redovnu, svakodnevnu realnost unesemo u odnose među religijama i vjeroispovijestima. U neumornom učenju pape Franje, ekumenski i međureligijski dijalog obično se uvrštava u kategoriju susreta, kao poticaj za izgradnju mostova a ne zidova.

Nekoliko dana nakon početka Njegova pontifikata želio je u Rimu upoznati predstavnike kršćanskih Crkava, crkvenih zajednica i ostalih religija kojima je rekao: ,,Katolička Crkva svjesna je značaja promicanja prijateljstva i poštovanja muškaraca i žena različitih vjerskih tradicija – to želim ponoviti: promicanje prijateljstva i poštovanja muškaraca i žena različitih vjerskih tradicija” (v. Susret s predstavnicima kršćanskih Crkava, crkvenih zajednica i s predstavnicima ostalih religija, Sala Clementina, srijeda, 20. ožujka 2013. godine).

Za Papu ,,dijalog prijateljstva” ne podrazumijeva ništa površno niti je stvar puke pristojnosti. Riječ je o ,,nužnom uvjetu za mir u svijetu i zato je to obveza za kršćane kao i za ostale vjerske zajednice” (Evangelii gaudium 250). Međureligijski kulturološki kontekst koji izdvaja Hrvatsku je tlo pogodno za produbljivanje ,,dijaloga prijateljstva” kojeg različite vjerske zajednice mogu koristiti u stvaranju međusobnih odnosa temeljenih na uzajamnom povjerenju, dijeljenju i solidarnosti.

U mjeri u kojoj je dubok dijalog – tamo gdje se uspostavlja odnos prijateljstva, zahvaljujući ne samo načelu da dijalog pomaže da se međusobno upoznamo, već i da ukoliko se poznajemo, bolje razgovaramo – znat će se prihvatiti ne samo usklađenost, koja je glavni izvor uvažavanja dobrog, prisutnog u različitim vjerskim zajednicama, već i isto tako, potpuno pošteno i iskreno, uvažavanja i razlika. Upravo nam one dopuštaju ne samo pojasniti i rasvijetliti uvjerenja vlastitih vjera svakog religijskog vjerovanja, već i bolje razumjeti stav drugog, koji je često iskrivljen predrasudama i nesporazumima, na način da ga poštujemo kao izraz njegove slobode savjesti. Želja mi je da se dijalog medu vjerskim zajednicama u Hrvatskoj nastavi na istoj valnoj duljini kako bi među vama mogao ojačati mrežu odnosa, izgrađenu na humano-kulturološkim pretpostavkama i na međusobnoj namjeri obogaćivanja odnosa, koja sve više potiče međusobno poštivanje i poznavanje i otvara put suradnje u promicanju ljudskog dobra.“

U 18 sati mons. Gallagher će na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održati predavanje o temi „20 godina od ratifikacije ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima”. Predavanje je otvoreno za javnost.

Sutra će se nadbiskup Gallagher u sjedištu HBK u Zagrebu susresti s hrvatskim biskupima u sklopu njihova 57. plenarnog zasjedanja. Istoga dana u Đakovu će predvoditi misu zahvalnicu u povodu proslave 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

IKA


datum 10.10.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Slaveći Marijinu proslavu na nebu, radujemo se što nam pomaže na zemaljskom hodočašću.
Trenutno u programu: 05:15 Glazba
Sljedeće u programu: 06:00 Anđeo Gospodnji

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora