Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Ministar Damir Krstičević posjetio Vojni ordinarijat

Ministar Damir Krstičević posjetio Vojni ordinarijat

Ministar je istaknuo čovjeka kao okosnicu Hrvatske vojske i pozvao kapelane i zapovjednike postrojbi da zajednički pružaju potporu vojnicima i jačaju njihovu motivaciju.

Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević posjetio je danas, 11. lipnja 2018. Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj. Domaćin posjeta bio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, a posjetu su nazočili posebni savjetnik ministra Božo Kožul, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mate Mikić, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija. Susretu su također nazočili generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral u MUP-u fra Frano Musić OFM, vojni i nekoliko policijskih kapelana. Odsutna su bila tri vojna kapelana koja se nalaze na dužnostima u mirovnim misijama (Vujičić, Rajič i Savić).

Nakon pozdrava okupljenima i predstavljanja vojnih kapelana, vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan upoznao je predstavnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga s ustrojem Vojnog ordinarijata, personalnom popunom i operativnim razmještajem vojnih kapelana te glavnim projektima, pastoralnim aktivnostima i zadaćama Vojnog ordinarijata u 2018. godini: međunarodnim, nacionalnim i regionalnim, odnosno granskim hodočašćima, održavanjem duhovnih vježbi za djelatnike Oružanih snaga i bračne parove, duhovno-rekreativnim ljetnim programima za djecu i mlade, aktivnostima permanentnog obrazovanja djelatnika i drugim aktivnostima. Istaknuo je i programe permanentnog obrazovanja i formacije za vojne kapelane kao i projekte kojima Vojni ordinarijat promiče duhovni i kulturni rast Hrvatske vojske, zaključivši pritom: “Svećenici Vojnog ordinarijata rade na korist naših vojnika i cijelog hrvatskog naroda i hrvatskog društva u cjelini.” Msgr. Bogdan također je najavio otvaranje dviju novih kapelanija u Našicama i Varaždinu.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov zahvalio je svim kapelanima i zapovjednicima na njegovanju međusobne suradnje u postrojbama u kojima djeluju: “Zapovjednik pomaže kapelanu u pastoralnom radu, a kapelan zapovjedniku u upravljanju postrojbom. Takva suradnja doprinosi dobrim rezultatima u obavljanju široke lepeze aktivnosti naše vojske. Možemo biti zadovoljni postignućima”, zaključio je.

Ministar Krstičević je predstavio postignuća Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u 2017. godini te prioritete za 2018. godinu. Ministar se prisjetio ključne uloge koju je Katolička Crkva imala u Hrvatskoj vojsci tijekom povijesti i u Domovinskom ratu: “Vojnici su odlazili na bojište s krunicom oko vrata kako bi na taj način osjetili pouzdanje u Božju snagu. Ona je i danas potrebna kako bi se mogli nositi s izazovima na radnom mjestu.” Naglasio je važnost suradnje Crkve i vojske danas, dva desetljeća kasnije. To znači da svatko od nas ima svoju odgovornost i nadležnost, ali nam je cilj isti: izgrađivati integralne osobnosti i time jačati vojsku i državu. Ako nema partnerstva s Vojnim ordinarijatom, nema ni jake vojske.

Kao jednu od najvažnijih zadaća Hrvatske vojske u prošloj, ali i ovoj godini ministar je izdvojio pomoć civilnim institucijama. “Želimo da to bude najvažnija zadaća naše vojske”, kazao je. “Puno je izazova: požari, poplave, ekološke katastrofe, itd. No, mi moramo biti na terenu uz svoj narod i pomoći im kada zatreba. I to je također naša zadaća.”

Ministar Krstičević predstavio je Sustav domovinske sigurnosti kojim se svi resursi povezuju kako bi se omogućilo pravodobno reagiranje u nesrećama. “Cilj nam je uspostava učinkovitog sustava u kojem će sve sastavnice biti komplementarne u jačanju sigurnosti i stvaranju sigurnog okružja”, objasnio je ministar te istaknuo važnu ulogu Vojnog ordinarijata u Sustavu domovinske sigurnosti: “Vojni ordinarijat ima veliku odgovornost dušobrižništva za vojnike, policajce i vatrogasce. Svojim djelovanjem doprinosi razvoju zajedništva i solidarnosti.”

Jedan od prioriteta za 2018. je i novi operativni raspored koji uključuje povratak vojske u Sinj, Varaždin, Ploče, Pulu i Vukovar, gdje će se ponovno održavati svečanost završetka vojne obrazovne godine. “Vojska mora biti blizu narodu kako bi mogla pravovremeno reagirati kada mu zatreba pomoć”, rekao je ministar. “Preustroj treba podupirati efikasno, racionalno i učinkovito izvršenje zadaća. Kapelani nam mogu pomoći da dobro postavimo novi operativni raspored.”

Ministar Krstičević najavio je i djelovanje na nastavku povratka digniteta Domovinskog rata u Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci. U tu svrhu ceremonija Velike smjene počasne straže vraćena je na Trg sv. Marka u Zagrebu, a dvorane u Ministarstvu te na Hrvatskom vojnom učilištu, kao i pojedine vojarne odnedavno nose imena znamenitih osoba i postrojbi iz Domovinskog rata. “Želimo da mladi osjete važnost tog dijela naše povijesti”, izjavio je ministar. “Bez poštovanja prošlosti ne možemo se usmjeriti prema budućnosti i odrediti identitet, a bez identiteta nema jake vojske.”

Za sve pripadnike Hrvatske vojske važna su novost izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, kojima se poboljšavaju uvjeti rada i života. U sklopu godine spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika po svim bi vojarnama trebali biti uređeni športski objekti. “Šport i vjera jednako su važni. Vojnici se moraju baviti športskim i humanitarnim aktivnostima da izdrže sve teške i složene zadaće u svom poslu”, kazao je ministar Krstičević.

Zaključno, ministar je istaknuo čovjeka kao okosnicu Hrvatske vojske te pozvao kapelane i zapovjednike postrojbi da zajednički pružaju potporu vojnicima i jačaju njihovu motivaciju. “Budite hrabri i surađujte!”, poručio im je.


datum 11.6.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Želimo i molimo Gospodina da kroz čitavu sljedeću godinu nad nama bdije njegov blagoslov!
Trenutno u programu: 08:20 Glazba
Sljedeće u programu: 08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bogatiji smo za jedan dan

Ti i ja, nas dvojica bogatiji smo za jedan dan - Ti jer ljubiš, a ja, jer sam ljubljen.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora