Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Katolička Crkva u Eritreji: Kršenje vjerske slobode

Katolička Crkva u Eritreji: Kršenje vjerske slobode

Zatvaranje katoličkih bolnica krši vjersku slobodu.

Oduzimanje 22 klinike u vlasništvu Katoličke Crkve u posljednjih nekoliko tjedana, kako je izvijestilo Ministarstvo zdravstva Eritreje, nije bio jednostavan administrativni zahvat kojim je te zdravstvene ustanove, koje su raširene po cijeloj zemlji, htjela preuzeti eritrejska Vlada. Nprotiv, radilo se o zatvaranju i o mjerama nacionalizacije koje su proizišle iz jednostranih odluka – pojasnilo je Tajništvo Eritrejske biskupske konferencije u pismu u kojem je istaknulo da je zatvaranje klinika bilo nametnuto i nije bilo prethodno najavljeno. Izvršna vlast prije te odluke nije pokrenula dijalog s Katoličkom Crkvom.

Vlada je posljednju katoličku kliniku zatvorila u Zageru. Časne sestre koje su upravljale bolnicom udaljene su i više ne mogu koristiti medicinsku opremu. U Eritreji je već prošle godine po nalogu Vlade zatvoreno 8 sličnih zdravstvenih ustanova. Tajništvo je Biskupske konferencije objasnilo da tijekom burnih trenutaka zatvaranja, nije nedostajalo prijetnji i zastrašivanja. Zabilježeni su i događaji velike napetosti. Osoblju je u više slučajeva naloženo napustiti klinike nakon što su potpisali ugovor o predaji prostora, što zapravo pripada samo nadležnosti crkvenih vlasti.

Tajništvo je Biskupske konferencije u pismu odgovorilo i onima koji su ovih dana isticali da je u Eritreji vjerska sloboda zakonom zaštićena i zajamčena. Nedavno oduzimanje klinika, pojasnili su u dokumentu, spriječava i izvršavanje zapovijedi bratske ljubavi. Zatvaranjem klinika prekršeno je i pravo ljudi na korištenje zdravstvenih usluga Katoličke Crkve. Tajništvo je napomenulo da se ne može optuživati katoličke ustanove da su se miješale u politiku i da su diskriminirale ljude na temelju etničke i vjerske pripadnosti.

Eritrejska pak Vlada smatra da je zatvaranje katoličkih zdravstvenih ustanova u skladu s pravilima koja su uvedena 1995. godine, a koja ograničavaju djelatnosti vjerskih ustanova. Tajništvo je Biskupske konferencije protumačilo da laička i sekularna politika ne može biti izgovor za opravdanje neovlaštenog prisvajanja dobara i spriječavanje pružanja socijalnih i zdravstvenih usluga. Naime, čini se da druge zemlje nisu, u ime laičke politike, Crkvi zabranile karitativno djelovanje. Nije istina, piše među ostalim u pismu, da zatvaranje klinika nije imalo značajan utjecaj na eritrejsko nacionalno zdravstvo. Te su zdravstvene ustanove svake godine bile važan oslonac za najmanje 200.000 ljudi, iznad svega siromašnih i potrebitih.

Tajništvo je Eritrejske biskupske konferencije potom prigovorilo da su zaposlenici klinika bili nepravedno optuženi, osobito od nekih novinskih izvora, da su ukrali novce koji su bili namijenjeni za djelatnosti klinika. Oduzimanje zdravstvenih ustanova, po novinarskom pisanju, bio bi odgovor Vlade na te događaje. Zapravo radi se o lažnim vijestima. Predstavnici Vlade koji su, kao što kaže izvršna vlast, „preuzeli predaju zdravstvenih ustanova“, nikad nisu prijavili korupciju ili pogrešno financijsko upravljanje – stoji na kraju pisma eritrejskih biskupa. 


datum 10.7.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Neka nas Mala Terezija nauči kako se u malenosti pred Bogom i ljudima postaje velik!
Trenutno u programu: 19:00 Sveta misa prijenos iz nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku - misno slavlje predvodi fra Jure Šarčević, provincijal hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića
Sljedeće u programu: 20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hostija – izvor snage, ljubavi i milosrđa

iz Dnevnika sv. Faustine Kowalske.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora