Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Kardinal Parolin o vezi između Poljske i Svete Stolice

Kardinal Parolin o vezi između Poljske i Svete Stolice

Poljaci moraju naučiti uključiti se u dijalog istine i poštovati dostojanstvo drugih, razlikujući se jedni od drugih, i ne postajući neprijatelji.

Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, jučer je u Varšavi, u bazilici Božanske Providnosti, na 100. obljetnicu apostolske nuncijature u Poljskoj i osnivanja Poljske biskupske konferencije, predsjedao misnom slavlju povodom šeste obljetnice izbora pape Franje. Ističući tradicionalnu vezu Crkve u Poljskoj sa Svetom Stolicom koja je bila ključna za njezinu opstojnost tijekom totalitarnih režima, kardinal Parolin je potaknuo biskupe da podržavaju tu baštinu, čuvaju je i jačaju kako bi kršćanski identitet Poljske imao ne samo prošlost, nego i sadašnjost, ali i budućnost.

U svom govoru na 382. plenarnom zasjedanju poljskih biskupa, kardinal je podsjetio da je prvom skupštinom poljskih biskupa, 1919. godine, predsjedao nadbiskup Achille Ratti, budući papa Pio XI., u to vrijeme vatikanski predstavnik koji je potvrdio zajedništvo Poljske sa Svetom Stolicom i vjernost rimskom biskupu kao ključno katoličko načelo jedinstva u različitosti. Jedinstvo s Papom jamči slobodu pred moćnicima ovoga svijeta i posebnim interesnim skupinama. Osigurava otvorenost općoj Crkvi, ali i puni katolicitet, izbjegavajući opasnost zatvaranja u sebe ili iskorištavanja od nekih političkih ili nacionalističkih skupina – rekao je kardinal Parolin.

U svom je govoru Papin državni tajnik potom primijetio da bi Europa mogla zaboraviti svoje kršćanske korijene i izgubiti ono kontinentalno jedinstvo koje je teško postigla, pred sve većim utjecajem individualističke, nacionalističke i separatističke misli. Poljaci moraju naučiti uključiti se u dijalog istine i poštovati dostojanstvo drugih, razlikujući se jedni od drugih, i ne postajući neprijatelji – rekao je kardinal Parolin i citirao govor svetoga pape Ivana Pavla II. poljskim biskupima 1993. godine: Europa treba kršćansko svjedočenje, istinski primjer žive vjere, ali i nacionalnog jedinstva i prihvaćanja, otvorenosti i punog poštovanja drugih – rekao je na kraju kardinal Pietro Parolin.


datum 14.3.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
O kućo zlatna, o Zvijezdo mora, ostani burnim nad morem našim Ti majko od milosti!
Trenutno u programu: 05:15 Glazba
Sljedeće u programu: 06:00 Anđeo Gospodnji

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora