Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Jesenski susret hrvatskih rimskih studenata

Jesenski susret hrvatskih rimskih studenata

Euharistijsko slavlje je predslavio don Ante Market, svećenik biskupije Peterborough.

U nedjelju, 12. studenog 2017., uz spomendan prvog hrvatskog kanoniziranog sveca, sv. Nikole Tavelića, svečanim euharistijskim slavljem obilježen je jesenski susret hrvatskih studenata u Rimu, te je, po običaju, predstavljen novi Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2017./2018.
           
U zajedništvu s pedesetak svećenika, u ispunjenoj Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, euharistijsko slavlje je predslavio don Ante Market, rođen u Torontu (Kanada), svećenik biskupije Peterborough, te doktorand kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Gregoriana.
           
Don Market u svojoj je homiliji prije svega izrazio zahvalnost što mu se pružila prilika propovijedati po prvi puta u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. U svojim je mislima, posebno protkanima domoljubljem, istaknuo kako je sv. Nikola Tavelić posvetio svoj život obraćenju ljudi, donoseći im dar vjere i dar spasenja.

Vjera i spasenje su povezani, jer bez vjere nema spasenja. Međutim, don Market se pitao živi li taj dar vjere i dalje u hrvatskom narodu koji se naziva kršćanskim i koji je još 879. godine obećao zauvijek ostati vjeran rimskome biskupu, Svetom Ocu Papi.

Prisjetivši se kako je kao mlad često dolazio u svoju rodnu župu u Torontu na sv. misu i kako je kršćanski hrvatski narod tamo uvijek zajedno molio riječi Hrvatskog krsnog zavjeta, pozvao je da „ne samo da molimo tu molitvu, već da je prije svega živimo.

Prava vjera i pravo kršćanstvo živi se upravo svjedočenjem, kao što je to pokazao naš prvi hrvatski svetac, dodao je don Market te zaključio: Sveti Otac Pavao VI. rekao je da ljudi slušaju učitelje samo ako su učitelji prvo svjedoci. Tako smo i mi Hrvati pozvani biti svjedoci i učitelji kršćanskog života drugim narodima - zaključio don Market.      
           
Na kraju mise rektor Crkve i Zavoda sv. Jeronima Bože Radoš uputio je riječi zahvale svećenicima suslaviteljima, studentima, te na poseban način don Anti Marketu, nazvavši ga „ambasadorom naših domovina, koji neskriveno i ponosno voli svoje“.

Na misi su sudjelovali i diplomatski predstavnici u Rimu: Neven Pelicarić – veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Slavica Karačić – veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici, te Jasen Mesić – veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji.

Uz zbor svećenika - pitomaca Zavoda sv. Jeronima te hrvatskih bogoslova iz Rima, pod ravnanjem mo. Josipa Vidasa, slavlje su glazbeno uzveličali i gosti iz Nina: KUD „Branimir“. Oni su nakon svete mise održali i kratak koncert tamburaških skladbi iz svih dijelova Hrvatske, od Slavonije do Dalmacije.
           
Po završetku mise, u stanci koncerta predstavljen je novi Hrvatski rimski adresar, koji Zavod svake godine priređuje i izdaje. Adresar je predstavio Franjo Frankopan Velić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije.

datum 13.11.2017.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Moje srce neka kuca dok kuca...! (o. Ante Gabrić)
Trenutno u programu: 23:00 Molitva - Povečerje
Sljedeće u programu: 23:10 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Sveti Ignacije Antiohijski

Božje sam žito i zubi me zvijeri melju da postanem čisti kruh Kristov

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora