Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
50. obljetnica crkvene pokrajine sa sjedištem u Rijeci

50. obljetnica crkvene pokrajine sa sjedištem u Rijeci

U povodu proslave 50. obljetnice uspostave crkvene pokrajine sa sjedištem u Rijeci, tada Riječko-senjske metropolije, 10. lipnja u Nadbiskupskom domu u Rijeci održana je tribina.

Na tribini su o povijesti i sadašnjosti Riječke metropolije govorili riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, crkveni povjesničar dr. sc. Marko Medved, te rektor riječke katedrale i prvostolnice sv. Vida mons. mr. Matija Matičić.

Bio je to uvod u središnju proslavu zlatnog jubileja Riječke metropolije koje će biti održana 15. lipnja na blagdan sv. Vida, zaštitnika riječke katedrale i nadbiskupije. Misno će slavlje na Trgu Riječke rezolucije predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Tim su povodom biskupi metropolije uputili poruku zajedništva vjernicima ove crkvene pokrajine u čijem su sastavu Riječka nadbiskupija, Gospićko-senjska biskupija, Krčka biskupija te Porečka i Pulska biskupija. O toj je poruci na tribini govorio riječki metropolit Ivan Devčić istaknuvši kako je prije 50 godina uspostava metropolije sa sjedištem u Rijeci izazvala veliko oduševljenje. Ona je značila okupljanje katolika u logičnu teritorijalnu cjelinu koja je još od prije Drugog svjetskog rata bila razdijeljena na više strana. Nova metropolija obuhvaćala je područje unutar granica današnje Republike Hrvatske od krajnjeg zapada u Istri do Korduna na istoku i Zrmanje na jugu, a sačinjavale su ju novoosnovana Riječko-senjska nadbiskupija, Krčka biskupija te Porečka i Pulska biskupija.

„Jedini koji nisu bili toliko oduševljeni su Senjani jer sjedište biskupije više nije bilo u tom gradu nego u Rijeci, a senjsko-modruški biskup Viktor Burić, koji je stolovao u Senju te od tamo upravljao i povjerenom mu Riječkom biskupijom, postao je riječko-senjski nadbiskup i metropolit sa sjedištem u Rijeci“, rekao je nadbiskup na tribini. „Ipak i prije 50 godina, u svojim su izjavama biskupi isticali zajedništvo, solidarnost i suradnju vjernika na ovom području. Mi današnji biskupi svojim smo se porukom nadovezali na njihove poruke odaslane pri ustanovljenju metropolije. Osim što su ceste, tuneli i mostovi prostorno povezali naše biskupije potrebno je prokopati i duhovne tunele kroz brda koja nas dijele, obale premostiti mostovima solidarnosti, a duhovne otoke povezati bržim i boljim brodovima na duhovni pogon“, citirao je nadbiskup dio poruke koju su povodom zlatnog jubileja potpisala sva četvorica biskupa Riječke metropolije: gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, krčki biskup Ivica Petanjak, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša te dakako nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. Poruka je objavljena kao zasebno izdanje u formi knjižice te u mjesečniku Zvona.

O povijesnim prilikama u tadašnjoj Hrvatskoj, koja je bila u sastavu Jugoslavije, govorio je dr. sc. Marko Medved. Podsjetio je da su te godine u Vatikanu prekrojene i granice drugih crkvenih pokrajina u Hrvatskoj pa je tako Zadar prestao biti sjedište metropolije, a Split je to ponovno postao. „Te odluke izazvale su i pokoje negodovanje, a najbolje je prihvaćena odluka o uspostavi Riječke metropolije.“ Istaknuo je kako su tom uspostavom riješena i pitanja teritorija Porečke i Pulske te Krčke biskupije koje zbog talijanske okupacije dijela teritorija nisu do tada bile cjelovite. „Rijeka je tada bila logičan izbor za metropolijsko sjedište jer je, kao i danas, bila grad kojem je gravitirao cijeli taj dio Hrvatske. Crkva u određivanju biskupijskih granica slijedi civilne modele i cjeline i prilagođava se povijesnim okolnostima. Tako je bilo i te 1969. godine“, rekao je Medved.

O programu proslave zlatnog jubileja govorio je rektor riječke katedrale i prvostolnice mons. Matija Matičić. Osim središnjeg slavlja na blagdan sv. Vida, u tjednu koji mu prethodi bit će postavljena izložba u suradnji s Gradom Rijekom na Korzu na kojoj će biti izloženo sakralno blago katedrale te uspomene na osnivanje metropolije čime je ona postala prvostolnica. Svečani ton tribini u povodu proslave zlatnog jubileja dao je nastup solistica Schole Cantorum Rijeka, Neli Salković i Dajane Lupić, uz klavirsku pratnju zborovođe Ingrid Haller, prof., a tribinu je vodila Helena Anušić.

 


datum 11.6.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Slaveći Marijinu proslavu na nebu, radujemo se što nam pomaže na zemaljskom hodočašću.
Trenutno u programu: 05:15 Glazba
Sljedeće u programu: 06:00 Anđeo Gospodnji

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora